Olle Vikmång (S) och en bild på Northvolts anläggning i Skellefteå. Foto: Axel Brantemo/SVT / Northvolt.

Norrköping kan få batterifabrik – 2 500 arbetstillfällen

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Northvolt AB förbereder ytterligare en etablering av en stor batterifabrik i Sverige. Norrköping i samverkan med Finspång är en av kandidaterna, meddelar Norrköpings kommun i ett pressmeddelande.

Totalt kan fabriken ge jobb åt omkring 2500 personer. 2017 fick kommunen en förfrågan från Northvolt AB om mark för att bygga en fabrik. Men den fabriken hamnade då till slut i Skellefteå. En av de stora utmaningarna vid en batterifabriksetablering är elförsörjningen.

– I hela södra Sverige idag råder det egentligen brist på energi. Där behöver vi både säkerställa att vi får in mer energi till Norrköping via överföringskapacitet, men vi måste också jobba för mer lokal energiproduktion, säger Olle Vikmång (S).

I klippet berättar Olle Vikmång om vad en etablering skulle betyda för Norrköping och vad som egentligen talar för att den skulle etableras här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet