• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Norrköping och Linköping sa nej till Stram kurs manifestation

Uppdaterad
Publicerad

Inför de manifestationer som Stram kurs ville hålla i Linköping och Norrköping i söndags hörde de båda kommunerna av sig till Polisen med budskapet att de inte skulle tillåtas. Det framkom vid en pressträff som Norrköpings kommundirektör Anna Thörn höll på tisdagsförmiddagen.

– Vi har framfört vår ståndpunkt att polismyndigheten under de här omständigheterna inte borde bevilja den här sammankomsten, säger Anna Thörn.

Enligt kommundirektören Anna Thörn är det flera rättigheter som möts, rättigheten att framföra sin åsikt men också att kunna känna sig säker där man bor. Som läget var i söndags kunde dessa inte förenas och därför menade kommunerna att högerextrema Stram kurs inte skulle få manifestera och bränna koranen. Men det är inte en generell ståndpunkt.

Våldsamma upplopp i Sverige

Om Stram kurs kommer med en ny ansökan, hur gör ni då ?

– Kommer det in en ny ansökan får vi ta ställning då. Vi måste värna rätten att demonstrera också, fortsätter Anna Thörn.

”Ingen som kunde förutse”

Enligt kommundirektören hade man inte fått några signaler i förväg om att det planerades våldsamheter riktade mot polisen.

– Den här kraftfulla händelseutvecklingen var det ingen som kunde förutse inför demonstrationen.

Anna Thörn berättade också att de kommunala verksamheterna i Navestad påverkats, eftersom lokaler vandaliserats och utsatts för mordbrand.

Kommunens personal inom socialkontor och äldreomsorg kunde inte heller utföra sitt uppdrag under upploppen, eftersom situationen var för farlig.

Det ska dock inte drabbat någon brukare allvarligt, betonar hon.

FÖRTYDLIGANDE: I en tidigare version av den här texten uppgav kommunerna Linköping och Norrköping att de sade nej till eventuella kommande koranbränningar. De har senare förtydligat att så inte är fallet. De vädjade till polisen att inte tillåta söndagens manifestationer.

Hör kommundirektören i videoklippet här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet