Foto: Tina Enström / SVTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Norrköping utsedd till årets studentstad

Uppdaterad
Publicerad

Klockan tolv i dag utsågs Norrköping till årets studentstad. Studenterna var både förvånade och glada.

– Det här är en bekräftelse för alla studenter som jobbar ideellt för att Norrköping ska bli en bra studentstad, sa Therese Björn Johansson, vice kårordförande i Consensus.

Vid en presskonferens på kårhuset Trappan i Norrköping i dag presenterade Sveriges förenade studentkårer, SFS, motiveringen. Där lyfter man bland annat fram samarbetet mellan kommunen, studentkåren och universitetet. Så här lyder motiveringen:

”Norrköping är en stad som värnar om sina studenter och som låter studenterna och lärosätet sätta en tydlig prägel på staden.

I staden bedrivs många samarbeten mellan studentkårer, kommun, näringsliv och lärosäte där de olika parterna med respekt och genuint intresse ser nyttan och glädjen i att samarbeta. Studenternas åsikter och kunskaper efterfrågas såväl när det gäller utveckling av nya stadsdelar som när det gäller att skapa en kreativ och bra studiemiljö som är anpassad efter studenternas krav.

Genom ett ambitiöst och välutvecklat lika villkors- arbete vid lärosätet, som studentkårerna också är delaktiga i, är Linköpings universitet ett föredöme när det gäller antidiskrimineringsarbete. Det gör dem unika i sitt slag och ger nya studenter en god möjlighet att känna sig välkomna och inkluderade under hela sin studietid.

Norrköping har med ett målmedvetet utvecklingsarbete på olika nivåer blivit en stad där studenter känner sig välkomna och där det finns alla möjligheter att studera, leva och trivas – både under och efter sin studietid.”

”En extra knorr”

Efter presskonferensen frågade vi kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) om han var förvånad:

– Eh, njae.. Alltså jag visste att väldigt många studenter trivdes här. Och jag visste att många uppskattar den fysiska miljön. Vad som till och med överrasksade en inbiten lokalpatriot som mig är att man betonar så mycket det här samarbetet och att studenterna känner sig delaktiga i staden. Den sätter en extra knorr på det här priset.

Glada kommentarer

Charlie Holmstedt, student KSM:
– Jag har inte upplevt någon annan studentstad, det är mitt första år. Men jag tycker att det är en väldigt studentvänlig stad. Bra campus och så finns möjligheter att göra annat. Sända radio och göra filmproduktioner och så. Och så ligger campus centralt, det är nära till allt.

Ida Hellkvist, student civilingenjör:
– Det är kul att Norrköping blir årets studentstad, jag visste knappt att utmärkelsen fanns. Jag trivs jättebra här, men har inte så mycket att jämföra med. Det är bra att allt ligger nära och det är bra stämning mellan studenterna. Fast det är lite litet, tycker jag.

Therese Björn Johansson, vice kårordförande Consensus:
– Det är jätteroligt. En bekräftelse på att arbetet lönar sig. Vi har ett gott samarbete med kommunen. Vi träffar politikerna och de kommer till kåren. Förhoppningsvis betyder det här mycket för att locka hit studenter.

Sofia Sandberg, vice kårordförande Stuff:
– Jätteroligt. Det är roligt att man uppmärksammar studentlivet här. Det finns en god samarbetsvilja mellan kåren, kommunen och universitet. Det känns som att politikerna bryr sig kom vad studenterna tycker.

Lars Stjernkvist (S), kommunalråd Norrköpings kommun:
– Det här är jätteroligt. Jag tror det beror på två saker. Det ena är att alla norrköpingsbor har tagit till sig studenterna. Det tror jag studenterna märker när de kommer hit. Det handlar också om att vi vill använda studenternas engagemang redan under studietiden. Vi har ett väldigt bra samarbete med studentkårerna och det är jätteroligt att det uppskattas på det här sättet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer