Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du träffa Elin och Hanna från produktionsbolaget som är på väg att lämna Norrköping. Foto: Carl Bruno Tersmeden / SVT

Norrköpings filmfond pausas – producenterna: ”Det blir tillbaka till Stockholm”

Uppdaterad
Publicerad

En ny utredning visar att för varje krona som Norrköping satsat i sin filmfond så har kommunen fått tillbaka mellan tre och fyra kronor – trots det pausas nu fonden.

2015 drog Norrköpings kommun igång en filmfond, för att få filmbolag att göra sina filmer i Norrköping och för att ge stöd till lokal filmproduktion. Men kommunen måste spara pengar berättar Päivi Johansson (M), ordförande för kultur- och fritidsnämnden:

– Vi har inga pengar i nämnden 2024, så därför måste vi göra den här pausen.

Norrköping har blivit filmkuliss

Under åtta år så har omkring 20 miljoner delats ut till ett 100-tal större och mindre filmprojekt. Filmfonder finns i andra delar av landet också, men det som är speciellt med Norrköpingsmodellen är att det är en kommun och inte en region som startat fonden och att den är helt knuten till bidrag från kommunen. Fondens satsningar har gjort att Norrköpingsmiljöer plötsligt börjat synas i svenska filmer, i allt från guldbaggevinnarfilmen Goliat, eller Dogborn till Jönssonligan, Berts dagbok, Ture Sventon och de kommande tv-serierna byggda på Emelie Schepps romaner.

Många Norrköpingsbor har blivit filmarbetare

En utredning som nyligen gjorts av Palmgren Vision visar att antalet personer som jobbar med film i Norrköping har fördubblats sedan filmfonden startade, från 34 till 68 personer. Utredningen visar också att för varje krona som fonden delat ut så har kommunen fått mellan tre och fyra kronor tillbaka, eftersom filmbolagen spenderar så mycket pengar när de kommer till staden och filmar.

Att fonden nu pausas oroar filmarbetare i staden, vi träffar ett par av dem i klippet ovan, Elin och Hanna som nu befarar att den filmkunskap som byggts upp i staden kommer att förstöras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.