Lars Stjernkvist (S) kommunstyrelsens ordförande Norrköping. Foto: Axel Brantemo/SVT och Norrköpings flygplats

Norrköpings flygplats kan säljas – besked på torsdag

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings flygplats har stått utan reguljär flygtrafik sedan i februari förra året. Sedan dess har en utredning gjorts och politiken fått säga sitt om hur de vill att flygplatsens framtid ska se ut. På torsdag läggs ett underlag fram för en eventuell upphandling av flygplatsen.

 – Det är flera företag som hört av sig och ett som anmält intresse för att aktivt engagera sig i flygplatsen. Deras intresse var tillräckligt intressant för att vi skulle fortsätta samtalen.

Det sa kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) redan i mars i år, angående intresset från privata företag att ta över flygplatsen. Nu har det gått ytterligare ett drygt halvår och på torsdag ska ett underlag för en upphandling läggas fram av kommunens bolag, Rådhus AB.

– Vi tar ännu inte ställning till det som läggs fram på torsdag, det blir en senare fråga för bland annat kommunstyrelsen.  Men jag är nöjd med det arbete som gjorts fram till nu och jag är hoppfull till att vi hittat en teknisk konstruktion som gör att en upphandling av en privat aktör är möjlig, säger Lars Stjernkvist.

Inget hysch hysch

Det har hittills varit mycket hysch hysch kring flygplatsen och sparsamt med offentliga politiska ställningstaganden om vad man vill med flygplatsen i framtiden.

– Jag vet inte om det är hysch hysch. Att sälja en flygplats är mycket tekniskt komplicerat.

Flygplatsen är den äldsta civila i landet – se historiska bilder nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.