Denise Boutrus (V) deltar i källsorteringstävlingen. Foto: SVT

Norrköpings första klimatfestival

Uppdaterad
Publicerad

Efter att klimatmötet i Bonn gjort sitt var det i helgen dags för klimatfestival i Norrköping. Sopsorteringstävling, klimatpoesi, föreläsningar och liveband var några nya grep som skulle väcka engagemang , men det publika gensvaret var svalt.

Annika Elmqvist, miljöaktivist från Linköping, har varit med om andra tuffare tag i klimatkampen som hon visade upp under festivalen i form av en miniatyr. Den visar när demonstranter gick in och ockuperade Vattenfalls före detta tyska kolgruva förra året.

– Ja vad ska man göra när det är tillåtet att göra så här, utplåna ett helt landskap, för att ta upp kol som är världens skitigaste energislag, säger Annika Elmqvist om den olagliga aktionen för ett år sen.

”Pinsamt för mig som lokalpolitiker”

Denise Boutrus, lokalpoltiker för Vänsterpartiet i Norrköping, kastade sig in i sopsorteringstävlingen, men med blandat reusltat. Nagellack och kuvert var bara några saker som hamnade i galen tunna.

– Det är ju pinsamt eftersom jag driver miljöfrågor lokalt här i Norrköping. Dessutom har jag läst masterprogrammet på universitetet och så har jag så här många fel, skrattar hon.

Tunt med folk på festivalen

Men det var ganska glest i leden när SVT besökte festivalen som samarrangerades av Linköpings Universitet och Norrköpings kommun.

– Det är ofta så här. Klimatet är en svår fråga att driva, säger miljöaktivisten Annika Elmqvist.

Se hela reportaget från klimatfestivalen i SVT Play här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.