Foto: SVT

Norrköpings kommun: Ändra lagen om eget boende

Publicerad

För att stävja trångboddhet och svartmarknad vill Norrköpings kommun inskränka lagen som gör det möjligt för asylsökande att bosätta sig var de vill landet.

Grundorsaken till att svartmarknaden blomstrar är enligt Boverket att det har byggts för få bostäder. Men myndigheten pekar också på en annan orsak: Lagen om eget boende, Ebo. Den ger asylsökande rätt att flytta och bosätta sig varsomhelst i landet.  

Tångboddhet göder svartmarknaden

Effekten har blivit att många flyttar till städer där det redan råder bostadsbrist och där hamnar ihopträngda på liten bostadsyta. Det blir en grogrund för svartmarknaden.  

– Jag tror inte vi kan förstå hur jobbigt där att i kanske flera år bo på en madrass tillsammans med sju, åtta personer. Så ja, Den här drivkraften kommer att finnas så länge det är brist på bostäder, säger Micael Nilsson, expert på Boverket.

Många flyttar till Norrköping

Efter storstadsområdena är Norrköping en av de kommuner som har flest boende enligt Ebo. I höstas fanns drygt 1.100 asylsökande som på egen hand lämnat det boende man anvisats, och istället flyttat till Norrköping. Och kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) tror att det finns svartmarknad i Norrköping till följd av Ebo-lagen.  

– Ja, jag tror att det är så. Jag tror inte Norrköping är annorlunda jämfört andra kommuner och vi vet att det på en del ställen har avslöjats att det är så. 

Skickar brev till regeringen

Nu vill Norrköpings kommun med Lars Stjernkvist i spetsen inskränka Ebo-lagen. I ett brev till regeringen som ska skickas i nu i veckan, kräver man att flyttmöjligheterna begränsas.  

– Människor ska få välja var man vill bo. Men för att man som ny i Sverige ska välja var man ska bo, så måste man i så fall ordna boendet själv. Med det menas att man får ett eget kontrakt, eller ett kontrakt som hyresvärden har godkänt.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet