Femöresbron innan rivningen och Karin Jonsson (C), tekniska nämndens ordförande. Foto: Mikko Lindskog och Lena Liljeborg/SVT

Norrköpings kommun överklagar beslut om Femöresbron

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun överklagar beslutet där Länsstyrelsen i Östergötland säger nej till att flytta Brovaktarstugan vid Femöresbron i Norrköping.

– Kommunen anser att länsstyrelsen har blandat sig i saker som de inte har med att göra, till exempel gällande priset på en ny bro, säger tekniska nämndens ordförande Karin Jonsson (C).

Det var förra året som Norrköpings kommun tog beslut om att bygga en ny bro. Det ansågs att den gamla bron inte skulle gå att laga då 80 procent av stålet skulle behöva bytas ut.

Ambitionen var också att en ny bro skulle göras mer tillgänglig. Det är anledningen till att kommunen vill flytta Brovaktarstugan vid norra fästet.

Länsstyrelsen: För stort ingrepp i miljön

Men länsstyrelsen menar att det skulle vara ett för stort ingrepp i miljön, eftersom stugan ingår i byggnadsminnet Himmelstalunds herrgård. Att bygga nytt blir också dyrare än att renovera, hävdar länsstyrelsen.

Karin Jonsson anser att kommunens förslag är väl avvägt, men är beredd på att inte få gehör för sin överklagan.

– Parallellt ska vi omarbeta förslaget. Vi kan eventuellt använda de befintliga brofästena, men då kommer bron inte få den gamla bågformen. Vi kommer då också tvingas dra ner kraven på tillgänglighet och hänsyn till framtida klimatförändringar och de eventuella översvämningar som kan följa med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.