Genrebild. Foto: TT/arkivbild

Norrköpings kommun överklagar visirförbud

Publicerad

Efter ett tillsynsbesök på en hemtjänstenhet i Norrköping förbjud Arbetsmiljöverket användningen av visir utan CE-märkning eller tillfälliga tillstånd. Nu överklagar Norrköpings kommun förbudet.

Arbetsmiljöverket har förbjudet användning av visir utan CE-märkning eller tillfälligt tillstånd från Arbetsmiljöverket. Det gjorde man efter ett tillsynsbesök på en hemtjänstsenhet i kommunen. Om visiren används av medarbetarna på enheten skulle kommunen tvingar betala 100 000 kronor. Men enligt Norrköpings kommun hade Arbetsmiljöverket meddelat att arbetsgivare inte riskerade sanktionsavgifter för skyddsutrustning som saknade CE-märkning eller tillfälligt tillstånd.

–  Dessutom gav Arbetsmiljöverket visiren tillfälligt tillstånd bara dagen efter att de beslutat om att förbjuda enheten från att vända dem. Det hela blir otydligt och motsägelsefullt, så nu väljer vi att överklaga Arbetsmiljöverkets beslut, säger verksamhetschef Malin Engström i ett pressmeddelande.

Norrköping

Överklagar förbudet

Enligt kommunen har hemtjänstsenheten fått andra visir efter beslutet, men det ska inte finnas något som tyder på att de förbjudna visiren inte skulle ge ett ändamålsenligt ksydd.

– Vi har inte fått in några rapporter eller avvikelser som skulle kunna tyda på att de visir som använts inte är säkra. Visir utan CE-märkning kan uppfylla kraven och ge samma skydd ändå, men har inte genomgått den tidskrävande processen för CE-märkningen, säger Malin Engström.

Nu överklagar Norrköpings kommun myndighetens förbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet