Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad tf kommundirektör Anna Selander har att säga om cyberattacken som drabbat Norrköpings kommun Foto: Norrköpings kommun

Skärpt läge efter cyberattack mot Norrköping: ”Vi förbereder oss för en kris”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har läget förvärrats efter att Norrköpings kommun konstaterat ett angrepp i kommunens IT-miljö. 

För ett par dagar sedan fick Norrköpings kommun indikationer på att en möjlig cybersäkerhetsincident hade skett. Efter att experter kunde bevisa att så var fallet har en rad säkerhetsåtgärder satts in.

Trots det kan man inte utesluta att effekterna av angreppet kan komma begränsa IT-miljön för de kommunala verksamheterna. 

– Vi har gått från att hantera en incident till att förbereda oss för en kris. Vi förbereder oss nu på att helt kunna gå över till att kunna arbeta utan IT-verktyg om vi skulle behöva, säger Anna Selander.

Hör mer i videoklippet här ovanför.

Händelsen är polisanmäld och MSB är informerade. Det kan också vara problematiskt med att nå kommunens olika publika webbsajter i nuläget, eftersom man jobbar med att säkra dessa.

– Det kan vara så i några timmar framöver, säger kommunikationsdirektör Louisa Flygt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet