Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norrköpings kommun har utsatts för en cyberattack. Hör kommundirektören berätta om läget på onsdagen.

Norrköpings kommun utsatt för cyberattack

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun har fått antydningar om en möjligt cybersäkerhetsincident i deras IT-miljö. Arbete pågår för att undersöka effekterna och att minimera eventuella risker.

– Vi har fått indikationer på en möjlig incident i vår IT-miljö. Jag vill inte gå in på tidpunkten när detta har skett men det jag kan säga är att krisledningen aktiverades igår och att det är först idag som vi väljer att kommunicera detta, säger Anna Selander, tillförordnad kommundirektör i Norrköping.

Föutom att aktivera krisledningen så har kommunen även anlitat externa experter för att utreda och kartlägga vad som inträffat. För närvarande påverkas inte tjänsterna för invånare och medarbetare. 

– I Norrköpings kommun har vi genom åren utfört flera insatser för att stärka vår IT-säkerhet och våra rutiner. Det gör att vi är förberedda för olika scenarier om det skulle bli så att vi skulle hamna i ett försvårat läge, säger Anna Selander, tillförordnad kommundirektör, i ett uttalande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet