Norrköpings Krematorium är vinnare av Östergötlands Arkitekturpris 2022 Foto: Tobias Holmqvist

Norrköpings Krematorium – vinnare av Östergötlands Arkitekturpris

Uppdaterad
Publicerad

Östergötlands Arkitekturpris 2022 tilldelas Norrköpings Krematorium för den nya tillbyggnaden och dess utformning. 

Priset delas årligen ut till ett projekt av hög arkitektonisk kvalitet som omfattar exempelvis en byggnad, inredning eller ett landskap.  

Sveriges Arkitekter Östergötland skriver att tillbyggnaden är imponerande med goda materialval och bra komposition. Dessutom har den ursprungliga delen renoverats varsamt. Bakom arbetet med de nya delarna av krematoriet i Norrköping ligger Fredriksson Arkitektkontor.

Norrköping

Motiveringen från juryn lyder:

 ”Tillbyggnaden till Norrköpings Krematorium visar prov på en gestaltning som är omhändertagande om den känsliga kulturmiljön samtidigt som den möter dagens behov av en ökad kapacitet och nya tekniska lösningar. Tillägget uppvisar en tydlig samhörighet med arkitekten Kurt von Schmalensees ursprungliga 30-talsbyggnad utan att underkasta sig och bidrar till en vacker och självklar helhet.”

Se invigningen från 2022 och följ med in i Norrköpings nya krematorium:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Norrköpings krematorium

  • Byggnaden stod klar 1938 och var en av de första stora funkisbyggnaderna i sitt slag och väckte intresse bland arkitekter.
  • Norrköpings stadsarkitekt Kurt von Schmalensee ritade krematoriet. Dessförinnan hade ett pyramidformat förslag från arkitekten Carl Bergsten ratats. I den versionen skulle förbränningsugnen placerats i toppen av pyramiden.
  • Fredriksson Arkitektkontor har ritat tillbyggnaden och restaureringen som invigdes 2022.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet