Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Norrköpings nya fängelse kan bli större och ha farligare fångar

Publicerad

2028 är det tänkt att de nya anstalterna i Norrköping och Värnamo ska stå färdiga. Inom kort kommer Kriminalvården ta beslut om att dessa kan komma att bli både större och i Norrköpings fall ha en högre säkerhetsklass än det var tänkt från början.

– Vi behöver utreda hur vi eventuellt kan tillskapa fler platser i samtliga pågående och kommande projekt, säger Stina Sjödin, chef för sektionen för lokalförsörjning på Kriminalvården.

Den rådande platsbristen på landets anstalter och häkten gör att det nya normala kommer vara två intagna i varje cell. Planerna för de nya anstalter som snart står inför byggstart – som till exempel Norrköping och Värnamo – behöver därför ses över för att kunna rymma både fler fångar och personal.

Norrköping

Kan bli säkerhetsklass 1-anstalt

När det gäller Norrköping funderar man dessutom på att bygga anstalten så att den är utrustad för hålla de farligaste fångarna inlåsta – det vill säga säkerhetsklass 1.

– Den konkreta skillnaden blir egentligen att anstalten kommer att omgärdas av mur istället för en stängsel- eller staketlösning, säger Stina Sjödin.

Se och hör mer i videoklippet här ovanför.

Kriminalvårdens anstalter i säkerhetsklass 1

  • Hall (Södertälje)
  • Hällby (Kvicksund)
  • Kumla
  • Norrtälje
  • Salberga (Sala)
  • Saltvik (Härnösand)

Anstalterna Hall, Kumla och Saltvik har även så kallade säkerhetsavdelningar för intagna som bedöms ha en särskilt hög risk för rymning eller fritagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet