Ligna Energys vd, Peter Ringstad, håller upp två av de batterier företaget har utvecklat. Foto: Carl Larsson/SVT

Norrköpingsföretag vann prestigefullt miljöpris i Glasgow

Publicerad

Företaget Ligna Energy utsågs under torsdagen till en av de två vinnarna av Startup 4 Climate – Sveriges största innovationstävling. Priset delades ut vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow. Företaget har uppfunnit ett batteri som tillverkas av en restprodukt från trä.

I motivationen står det bland annat: ”Förutom det hållbara materialvalet är det förmågan att lagra energi i stor skala som övertygade juryn.”

Ligna Energy har kommit på ett sätt att göra batterier av lignin, en restprodukt av trä från pappersindustrin. Företagets vd, Peter Ringstad, tror att deras innovation kan bidra till ett bättre klimat.

Norrköping

– Vi gör laddningsbara, biobaserade batterier av restprodukter ifrån skogen. Ett fungerande biobatteri är en bättre produkt för planeten.

Mer om det och varför de fick priset hör du i videon ovan.

Om framtiden säger Peter Ringstad så här:

– Den ser ljus ut. Vi ser att det finns många hinder att övervinna, men vi har en enorm möjlighet att faktiskt lyckas och det är en bra start med gårdagens besked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet