Norrköpingshotell inte fulast i landet

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen ska årets mest spännande nybyggen prisas på arkitekturgalan men på en konkurrerande gala är det redan klart vilken byggnad som får priset som årets fulaste.

Den nybildade organisationen Arkitekturupproret har fått mycket uppmärksamhet kring sitt nyinstiftade pris. Priset och organisationen är en protest mot de modernistiska, fyrkantiga lådor som hyllas bland arkitekter och ”ryggdunkandet stjärnarkitekter emellan” som de beskriver arkitektgalan.

Därför har Arkitekturupproret i år en egen gala samtidigt där de ska ge pris till årets fulaste nybygge. Den galan hålls på ett djurgårdskafé bara några meter ifrån arkitektgalan på Cirkus i Stockholm. Comfort Hotel på Saltängsgatan i Norrköping har varit en av de tio byggnader som Arkitekturupprorets 13.000 medlemmar fått fösta på.

Hotellet, med sin rostfasad nominerades för att det bröt så kraftigt med de gamla byggnaderna intill, men slutade bara på en sjunde plats i omröstningen.

Hotell Comfort Norrköping. ”Här saknas allt som heter balans, respekt och stil” står det i motiveringen.

Vann, eller förlorade kanske man ska säga, gjorde Segerstedthuset i Uppsala, en byggnad som ska innehålla Universitetets ledning. Byggnaden nominerades inte bara för hur det ser också ”för att det förstör en hel miljö mellan botaniska trädgården och slottet i stan”.

Segerstedthuset nomineras med motiveringen: ”Som en korsning mellan en finlandsfärja och en tjock-TV” Foto: SVT

Priset är en statyett av en guldfärgad gubbe (en korsning mellan den modernistiske arkitekturens grundare Le Corbusier och en kalkon) som bajsar ut kubiska hus och det kallas ”Kasper Kalkon”, en travestering av ”Kasper Salin-priset”, det mest prestigefyllda av de priser som delas ut på den riktiga arkitekturgalan ikväll.

Såhär slutade omröstningen om Sveriges fulaste nybygge 2016:

  1. Segerstedthuset i Uppsala
  2. Nya Hotell Continental i Stockholm
  3. Svarta huset på allmänna vägen i Göteborg
  4. Studio 1 i Göteborg. Även kallad kejsarens nya kläder.
  5. “Junior Living”-konceptet. Finns på flertalet orter.
  6. Växjö World Trade Center
  7. Comfort Hotel i Norrköping
  8. Årets Wingårdhsbyggnad
  9. Uppsala Entré.
  10. Täbys nya kommunhus.

Se hela listan över nominerade byggnader här

I framtiden vill nätverket också gärna dela ut pris för vacker arkitektur men de skriver på sin Facebook-sida att det i nuläget finns för få kandidater för att detta ska vara möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.