Förra sommaren beskrevs som en riktig krissommar för Universitetssjukhuset i Linköping. Bristen på sjuksköterskor och omfattande överbeläggningar var värre än någonsin. Men situationen i år är ännu dystrare. Foto: SVT

”Nu är vi vid en gräns när det inte går längre”

Uppdaterad
Publicerad

Sjuksköterskebristen på Universitetssjukhuset i Linköping är nu så allvarlig att lasarettet tvingats stänga 220 av de 615 vårdplatser som finns. Trots det så måste sjuksköterskorna ändå ta hand om fler patienter än de ska göra.

– Jag brukar inte bli orolig i första taget, men i dag är jag riktigt bekymrad. Vi har fullt på alla våra intensivvårdsavdelningar och det är fullt på hela sjuhuset på grund av bristen på sjuksköterskor. Vi skickar patienter till alla länets lasarett och till och med till Småland, säger Elisabeth Carlgren, vårdplatskoordinator på Universitetssjukhuset.

Förra sommaren beskrevs som en riktig krissommar för Universitetssjukhuset i Linköping. Bristen på sjuksköterskor och omfattande överbeläggningar var värre än någonsin. Men situationen i år är ännu dystrare.

– Det måste göras någonting och det borde ha gjorts något för länge sedan, säger Anna Gunnarsson, läkare och verksamhetschef vid akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping. Foto: SVT

– Vi har plats och vi har sängar och i nuläget har vi också tillräckligt med läkare. Men varje vårdplats kräver bemanning av sjuksköterskor och det är det vi har brist på, säger Anna Gunnarsson, läkare och verksamhetschef vid akutkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Vi är vid en gräns

Nu menar personalen att man nått vägs ände när det gäller bristen på sjuksköterskor och överbeläggningar.

– Det kan inte få fortsätta längre. Det måste göras någonting och det borde ha gjorts något för länge sedan. Nu är vi vid en gräns när det inte går längre, säger Anna Gunnarsson.

Fixande trixande och pusslande

Plus att personalen ska vårda sjuka människor så går stor del av tiden till att försöka  lösa situationen med att sjuksköterskor får ta sig an fler patienter eller att kontakta andra sjukhus för att få avlastning.

– Man behöver lägga ner energi på att hitta varenda vårdplats. Det är ett fixande och trixande och pusslande för varje patient som behöver läggas in, säger Anna Gunnarsson.

Får vårda fler patienter än de ska

Trots bantade vårdplatser på Universitetssjukhuset så räcker ändå inte sjuksköterskorna riktigt till.

– De får vårda fler patienter på sina arbetsplats än vad det är tänkt att de ska göra, säger Anna Gunnarsson.

Med ett perspektiv något år framåt så ser Anna Gunnarsson inte någon större förbättring även om hon hoppas på en liten ljusning.

– Jag tror inte att situationen kommer att vara löst på något sätt men att den kommer att vara lite bättre. Det grundar jag på att det görs en hel del. Det tänks och planeras för en del åtgärder och det känns som att ansvariga nu börjar ta det här på allvar, säger läkaren och verksamhetschefen, Anna Gunnarsson.

Få unga utbildar sig

I grunden handlar problemet med bristen på sjuksköterskor att så få unga utbildar sig till yrket. De senaste årens beskrivning av hög arbetsbelastning och låga löner har inte hjälpt till att rekrytera ny personal.

– Jag tror att man ska visa upp hur fantastiskt roligt det är att jobba med patienter. När sjuksköterskor får jobba med det man tänker sig att sjuksköterskor ska jobba med, att ta hand om att vårda och behandla sjuka patienter, då är det roligt att jobba i vården. Vi måste hitta tillbaka till kärnan i jobbet. Jag tror att unga människor skulle tycka att det var ett fantastiskt jobb, men att jobba med en massa administrativa uppgifter eller tjafsa om var en patient ska ligga utifrån pengar och annat som inte har med vård att göra, då är det inte roligt, säger Anna Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.