Både bengaler och handgranater omfattas av amnestin. Foto: Jon Olav Nesvold/Mikael Fritzon/TT

Nu gäller amnestin för explosiva varor

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger tidigare har Sverige haft amnesti för vapen. Nu gäller den för första gången för explosiva varor, som handgranater, sprängämnen eller pyrotekniska artiklar.Men den här gången får man absolut inte ta med sig föremålen in till polisstationen.

I ett försök att minska antalet illegala explosiva varor ute i samhället föreslog regeringen för snart ett år sedan att en amnesti för den här typen av föremål skulle införas. Nu är den verklighet.

Mellan den 15 oktober och den 11 januari 2019 kan den som hanterar en explosiv vara utan laglig rätt till det kontakta Polismyndigheten som tar hand om föremålet eller ämnet – utan att personen döms till ansvar.

Som explosiv vara räknas exempelvis handgranater, sprängämnen, krut, tändmedel och pyrotekniska artiklar.

Ring – polisen skickar en patrull

Vid tidigare vapenamnestier har man kunnat komma in med vapnen till olika polisstationer – men det får man absolut inte göra den här gången.

I stället ska man ringa till polisen som skickar en patrull till platsen. Den bedömer i sin tur om varan kan tas hand om på en gång, eller om nationella bombskyddet måste komma och ta hand om föremålet.

”Vi vill alla ha ett tryggare och säkrare samhälle”

Detonationer med handgranater har ökat kraftigt i Sverige de senaste åren – från några per år till några varje månad.

– Vi vill alla ha ett tryggare och säkrare samhälle. Amnestin är en väg som vi hoppas ska bidra till att minska förekomsten av till exempel handgranater i kriminella miljöer, säger Bengt Grönlund, projektledare hos polisen för amnestin, i ett uttalande.

Frågan är dock hur många inom kriminella miljöer som kommer att lockas av att lämna in sina explosiva varor till polisen?

Vid årets vapenamnesti, som gällde mellan 1 februari och 30 april, lämnades cirka 12.000 vapen in. De flesta var jaktvapen, bara några enstaka kunde med säkerhet kopplas till den kriminella miljön.

  • Enligt lag måste man ha tillstånd om man ska hantera explosiva varor.
  • Med explosiva varor menas exempelvis explosiva ämnen, blandningar och föremål. Med hantering menas att man exempelvis tillverkar, bearbetar, förvarar, transporterar, använder eller saluför den explosiva varan.
  • Om man hanterar en explosiv vara utan tillstånd och bedöms bryta mot lagen av oaktsamhet döms man till böter.
  • Den som uppsåtligen eller av grov oaktsamhet bryter mot samma lag döms till böter eller fängelse i högst tre år.
  • Om brottet bedöms som grovt är straffskalan fängelse i lägst två år och högst fem år. Det gäller exempelvis om varan är särskilt farlig eller om man hanterat flera eller en stor mängd av en vara.
  • Minimistraffet för synnerligen grovt brott är fängelse i fyra år.

Källa: Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.