Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ger skeletten i Vreta Kloster nya svar Foto: Rikard Hedvall, Arkeologerna LinköpingVisa alla (8)
Visa alla (8)

Kallades ”årtiondets fynd” – skeletten i Vreta Kloster ger nya svar

Uppdaterad
Publicerad

Skeletten från början av 1000-talet som hittades av grävmaskinister vid Vreta Kloster norr om Linköping kallades för årtiondets fynd – nu har undersökningar av skeletten börjat ge svar.

I höstas kunde SVT Nyheter Öst berätta om tusentals skelett som hittats i Vreta Kloster. Nu har arkeologerna tittat närmre på fynden.

– Vi har fått plocka upp skelett som skadats av plöjning eller skadats av grävmaskinerna, som upptäckte benknotor när de höll på och schaktade, säger osteologen Caroline Ahlström Arcini.

Tusentals gravar på platsen

Hon har undersökt skelett från 19 av de drygt 70 gravar de blottlade utmed vägen utanför Vreta Kloster och som de sedan la igen. Arkeologerna tror att det finns tusentals gravar på platsen.

– Det är skelett från en bråkdel av gravarna, men ändå en bra representation av en befolkning, från spädbarn till gamla, den äldsta var över 80 år när hon dog, helt enkelt delar ur en befolkningen som vi fått fram.

Unik amulett i graven – se Caroline Ahlström Arcini berätta i klippet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aldrig tidigare har man funnit en amulett i form av en genomborrad björnklo i en skelettgrav. Foto: Caroline Ahlström Arcini, Arkeologerna Lund

Opåverkade i tusen år till

De flera hundra gravarna med skeletten ligger bara 30-40 centimeter under markytan och Caroline och Arkeologerna hoppas få kartlägga hur stor gravplatsen är för att kunna skydda den.

– För framtida forskning är det jätteviktigt att gravarna finns kvar. Och om de inte störs av någonting så kan skeletten säkert ligga där i minst tusen år till, utan att det händer någonting, säger Caroline Ahlström Arcini.

Bländvitt leende. Kranium ur en av gravarna från 1000-talet utanför Vreta Kloster. Foto: Per Lagerås, Arkeologerna Lund

De äldsta gravarna är från slutet av 900-talet och sedan upp till början på 1000-talet.

Arkeologerna tror att kyrkogården har tillhört en förgångare till klosterkyrkan och att det måste ha legat en träkyrka där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet