Dessutom finns en rapport om ytansamlingar i S:t Anna skärgård. Ett annat stråk med ytansamlingar går mer öster om Gotland och fortsätter en bit söderut, enligt SMHI.
Rapporter har kommit in om påslag på bland annat Böda på norra Öland och Ihreviken på norra Gotland samt Svärdsfjärden vid Torölandet. Men algerna vid Böda och Ihreviken ska nu vara borta från stränderna, uppger Informationscentralen för Egentliga Östersjön.
Den rådande värmeböljan i sig påverkar inte algblomningen. Vattentemperaturen är redan tillräcklig för algerna.
– Däremot brukar ett högtryck innebära svaga vindar, och vid lugnt väder kommer algerna lättare upp till ytan, säger Sture Nellbring på länstyrelsen i Stockholms län till TT.
Dödligt för hundar
- Algblomning innebär att det är hög produktion av planktonalger eller bakterier i hav eller andra vatten.
- De giftiga cyanobakterierna kallas också för blågröna alger.
- De innehåller levergift och en hund som får i sig cyanobakterier kan dö inom några timmar. De första symptomen är att hunden kräks och blir darrig i benen. Några hundra hundar dör varje år av förgiftning.
- Det är svårt för en människa att få i sig så mycket bakterier att det blir farligt. Symptom på förgiftning hos människor kan vara huvudvärk och illamående. Man bör hålla små barn borta från vattnet och undvika att svälja det.
- Under 2000-talet har det blivit vanligare med algblomning. En förklaring kan vara klimatförändringar, en annan att Östersjön har fått mer syrefria bottnar som släpper fosfor. Algblomning kan också bero på övergödning.
Källor: Informationscentralen för egentliga Östersjön, NE (TT)