Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets medeltidsvecka lockar många besökare till Visby. Foto: SVT

Nu har ”medeltidarna” intagit Visby

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår Medeltidsveckan på Gotland som i år är tillbaka med full styrka efter coronapandemin. Den ständiga utgångspunkten för veckan är den danska kung Valdemar Atterdags invasion av ön år 1361. Men i år har man också ett fantasytema.

– Fantasy är världens största genre, den engagerar från Indien till Amerika, det är hur stort som helst, säger Festivalgeneralen Susanne de Paulis som står framför några stånd där det säljs fantasyböcker.

Som en del av fantasytemat kommer bland annat rollspelet Drakar och demoner att spelas vid domkyrkan.

Gotland

Dubbelt så många

Men vid marknadsplatsen innanför Visby ringmur är det precis som vanligt. Det vimlar av besökare, både med och utan medeltidskläder. Här kan man inhandla allt från leksakssvärd till smycken, kläder, och kanderade äpplen.  Marknaden är något av hjärtat av Medeltidsveckan som också innehåller föreläsningar, musik, teater och guidade turer.

– Det är så stort intresse. Senast vi kunde genomföra en storskalig medeltidsveckan var 2019. Förra året hade vi ungefär 22 000 besökare, men det är mer än dubbelt så många nu, säger Susanne de Paulis.

Se fler bilder från medeltidsmarknaden i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet