Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när besökare ville få en rymdsten bedömd, som förvarats på hans gård sedan 1700-talet Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Rymdstenar och okända föremål – publiksuccé för Sveriges största UFO-utställning

Uppdaterad
Publicerad

UFO-arkivet i Norrköping firar sitt 50-års jubileum, med att ställa ut föremål från samlingarna, en del som aldrig tidigare visats.

I Matteusgården i Norrköping visas utställningen under ett par dagar och väldigt många besökare kom redan under de första timmarna. Clas Svahn är internationell samordnare på UFO-Sverige och visar oss runt.

– Vi hade tryckt upp 300 biljetter, men de har redan tagit slut efter några timmar.

En besökare tränger sig fram till Clas för att visa upp en sten som man i århundraden på hans gård trott kommer ifrån rymden, hör vad Clas tror i inslaget ovan.

Tidigare hemligstämplade filmer har släppts

Clas Svahn är en av dem som ska hålla föredrag under helgen i anslutning till utställningen, bland annat ska han berätta att intresset för föremål från rymden ökat sedan den amerikansk försvarsmakten släppt filmer från märkliga farkoster man sett, bara härom veckan hölls det utfrågningar i den amerikanska kongressen om UFO-observationer.

– För ett år sedan släppte amerikanska försvaret en rapport med 144 fall från framförallt amerikanske piloter som sett märkliga farkoster, i bara ett av fallen har man hittat en förklaring.

Här nedanför visar Clas Svahn upp några  av sina favoritföremål ifrån utställningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Clas Svahn visar några favoritföremål från utställningen Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

På SVT Play finns den här dokumentären om de amerikanska UFO-dokumenten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer