Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Miranda Jäderling om vad som sades när UFO:n diskuterades i den amerikanska kongressen. Foto: SVT

Första ufo-hearingen i USA:s kongress på 50 år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på över 50 år har USA:s kongress diskuterat mystiska föremål som observerats i rymden.

– Tyvärr kan vi inte slå fast att det finns ufo:n, säger rymdskribenten Miranda Jäderling i SVT:s Morgonstudion.

Förra året presenterade amerikanska myndigheter en rapport med 144 oidentifierade luftfenomen som ska ha synts till sedan 2004. Endast ett av föremålen kunde förklaras. Det visade sig vara en punkterad luftballong. 

– Det har av många tolkats som att det saknas förklaring till de övriga 143 föremålen. I den här utfrågningen så förklarades det med att man bara saknade tillräckligt med data för att säkerställa de övriga fenomenen, oftast har man bara en aning, säger Miranda Jäderling.

Vetenskapliga förklaringar

Kongressen i USA hade under tisdagen en politisk debatt om ufo:s. Fokus låg på säkerhetspolitik och inte utomjordiska fenomen. Där framhölls att de flesta av observationerna som gjorts kan handla om astronomiska fenomen, satelliter, väderballonger eller egna flygplan och drönare.

– Det var intressant att se militären tala öppet om det som intresserar stora delar av amerikanska befolkningen och världen. Många av luftfenomenen har vetenskapliga eller astronomiska förklaringar. Det var viktigt för Pentagon att vara öppen med de förklaringarna.

Tillsätter öppen utredning

En ny specialgrupp inom den amerikanska militären har utsetts för att utreda alla de oidentifierade luftfenomenen, till skillnad från Pentagons tidigare slutna utredning.

– Tanken är att arbetet ska vara så transparent och öppet som möjligt så att även den amerikanska befolkningen får svar på sina frågor, säger Miranda Jäderlind.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.