Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Nu kommer nya listan med utsatta områden

Uppdaterad
Publicerad

En ny och uppdaterad lista över utsatta områden kommer att presenteras av polisen idag. Frågan är om Skäggetorp blir kvar på listan eller om polisen lyssnat på Linköpings kommuns vädjan om att strykas.

Klockan tio på måndagsförmiddagen kommer polisen att presentera sin nya lista på utsatta områden. Den senaste listan kom 2017 och nu kan vissa av områdena strykas från listan och andra områden kan tillkomma.

Flera kommuner vill hålla listan hemlig

Under våren har ett flertal kommuner i landet uttryckt en vilja om att polisen ska hålla listan hemlig eftersom de anser att den snarare är till belastning än till hjälp. Vilket Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Linköpings kommun har önskat att bli av med det epitetet från stadsdelen Skäggetorp.

– Listan demoniserar bostadsbyggande och skapar otrygghet i sig, sa Niklas Borg (M), kommunalråd i Linköping till tidningen.

”Viktigt att lyfta fram fakta”

Trots kritiken så kommer inte polisen att hemlighålla lägesbilden över utsatta områden i landet.

– För polisen är det viktigt att lyfta fram fakta och lägga det på bordet under full öppenhet, för att sedan kunna utgå från det och vidta åtgärder tillsammans med de berörda områdena. Det är hela utgångspunkten, sa Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning (Noa).

Följ SVT Nyheter direktsändning från polisens presskonferens för att se om de hörsammat Linköpings kommuns vädjan om att ta bort Skäggetorp från listan.

I Sverige finns 23 områden som definieras som ”särskilt utsatta”.

I Östergötland finns ett särskilt utsatt område:

  • Skäggetorp, Linköping

Ytterligare 32 områden klassar polisen som ”utsatta” tre av dem finns i Östergötland:

  • Hageby, Norrköping
  • Klockaretorpet, Norrköping
  • Navestad, Norrköping

Så definieras områdena:

  • Särskilt utsatt område (23) – kännetecknas av en social problematik och kriminell närvaro som lett till en utbredd obenägenhet att delta i rättsprocessen och svårigheter för polisen att fullgöra sitt uppdrag. Läget anses vara akut.
  • Utsatt område (32) – är geografiskt avgränsat och karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knutet till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Läget anses allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet