Förbandet som annars skulle ha lämnat Gotland blir nu kvar. Foto: Försvarsmakten

Militärerna har ingenstans att bo

Uppdaterad
Publicerad

Just nu befinner sig ett skyttekompani med cirka 150 soldater från P4 i Skövde på Gotland. Idag fick förbandet order om att bli kvar på ön. Nu måste boendet lösas.

I tio dagar har soldaterna från P4 varit på Gotland som ett led i en tidsbegränsad beredskapskontroll som försvarsmakten gjort på ön. Istället för att återvända till fastlandet blir de nu kvar.

– De ska göra sin normala verksamhet som de annars skulle ha gjort i Skövde. Det handlar om normal utbildningsverksamhet, säger Mattias Ardin som är chef för den ledningsenhet som Försvarsmakten bildat på Gotland.

Avlösta enligt schema

Förbandet från P4 kommer att vara kvar i ett ”antal” veckor innan de blir avlösta. Soldaterna blir alltså inte permanent placerade på ön, utan styrkan kommer att avlösas enligt ett schema.

– Det kommer ett nytt förband ner från något av regementena på fastlandet och avlöser och genomför sedan sin normala verksamhet här under en viss period. Det kan vara olika typer av förband, säger Mattias Ardin.

Måste lösa boende – Har bott i tält

Det snabba beslutet innebär att man nu måste hitta en bra boendelösning till förbandet som nu finns på Gotland. Hittills har de bott i tält och på en konferensanläggning i närheten av Tofta skjutfält.

– Just nu pågår arbetet med att ta fram avtal och upphandlingar kring boenden på olika ställen på Gotland, så jag har inget färdigt svar. Men jag vet att det pågår ett hårt arbete, säger Mattias Ardin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.