Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Solrosbussens avfärd från Valdemarsvik på fredagsförmiddagen Foto: Stefan Hedestig

Nu rullar Solrosbussen mot ukrainska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Jonny Johnsson och Pether Ståhl är före detta kollegor från Ringarums Linjetrafik. Nu ska de använda sin långa arbetserfarenhet med bussar för att hjälpa till nere vid ukrainska gränsen.

– Vi hoppas kunna göra något gott, säger Jonny Johnsson.

Efter ha sett bilder från Ukraina och hur situationen är vid gränsen så ville Jonny Johnsson göra en insats. Då startade han ett privat initiativ, han skulle köra en buss ned till gränsen mellan Polen och Ukraina och transportera folk bort från gränsområdet.

– Det finns många utsatta vid gränsen, chockade mammor med små barn, säger han.

Först skulle Jonny åka helt själv, men sen fick hans före detta kollega Pether Ståhl, höra om planen och ville då också hjälpa till. Med sponsring från Stångåbuss så blev initiativet till verklighet.

Bussen åkte från Valdemarsvik under fredagen och lastades då även med basbehovsvaror, som till exempel blöjor och barnmat.

”Nån positiv känsla”

Bussen har döpts till Solrosbussen, på grund av att solrosen är Ukrainas nationalblomma och det har även blivit en symbol för motståndet mot den ryska invasionen. Det finns även startat en facebook-grupp där man kan följa bussens resa.

– Namnet ger ju nån positiv känsla, även om det inte är någon positiv eller rolig resa, säger Jonny Johnsson.

De har haft kontakt med personer som är vid gränsen och som ska hjälpa att sätta folk på Solrosbussen. Bussen har plats för 48 personer och Jonny Johnsson tror det kan bli utmanande.

– Vi har hårda regler att följa, men man vill ju såklart hjälpa så många som möjligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet