Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Nu rustas ”vampyrstaden” upp

Uppdaterad
Publicerad

Ett bostadsområde i Valdemarsvik har länge lockat till sig fotografer och ungdomsgäng. En sällsynt märklig miljö med övergivna hyreshus, men nu putsas området upp.

Övre Norrbacka har många smeknamn; Vampyrstaden, Tjernobyl och Spökstaden. Ett miljonprogramsbygge som växte igen.

Norrbacka byggdes i början av 70-talet, 236 lägenheter på en höjd i utkanten av Valdemarsvik. Samhället blomstrade med många företag som behövde arbetskraft och bostäder.

Valdemarsvik

Men sämre tider kom, industrier lades ner och befolkningen minskade. Övre Norrbacka blev flyktingbostäder men när flyktingarna flyttat ut i slutet av 90-talet blev området tomt och har varit det sedan dess.

Fogelviks Fastigheter köpte området 2002:

– Vi började göra en renovering här 2004. Vi tänkte göra bostadsrätter, men det fanns ingen efterfrågan så vi la det i malpåse, berättar Mimmi Malmström som är hyresadministratör i bolaget.

2019 renoverades två av de åtta hyreshusen i övre Norrbacka. 24 lägenheter med ny planlösning i de gamla, men nu uppsnyggade, 70-talsskalen. Hälften av lägenheterna är uthyrda. Hyran ligger på närmare elva tusen för en fyra på 107 kvadratmeter. Niklas Andersson, som är tekniskt ansvarig på Fogelviks Fastigheter, tycker inte att det är dyrt:

– Inte för nyproduktion som vi klassar det här som, det är ju högt materialval och öppen planlösning.

Han berättar att den skog som tidigare fanns för att dölja det övergivna området nu har tagits bort och att innergårdarna rustats upp. Planerna är att renovera ytterligare åtminstone tre av de återstående tomma byggnaderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valdemarsvik

Mer i ämnet