Med sina 26 år är ”Admire Nature” i Norrköping grafittimålningarnas antikvitet. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu ska ”antik” grafittimålning bevaras

Uppdaterad
Publicerad

Några veckor högst. Sedan brukar grafittimålningar bli övermålade. Men det långa djungelmotivet på Lindövägen i Norrköping har bevarats i hela 26 år. ”Det gör den till en antikvitet”, säger konsthistorikern Jacob Kimvall.

I helgen, på Kulturarvsdagarna, uppmärksammade konstmuseet grafittimålningen ”Admire Nature” som finns på Lindövägen i Norrköping. Konstmuseet i Norrköping undersöker nu hur grafittimålningen ska kunna bevaras i framtiden.

– Livslängden på en genomsnittlig grafittimålning är kanske några veckor. De målas ju över ibland inom några timmar redan, säger Jakob Kimvall som är konsthistoriker och forskare med specialisering på grafitti.

En ”antikvitet”

Därför en målning som ”Admire Nature”, som är från 1991, en antikvitet, anser han.

– Det är en riktigt gammal målning. Det går att jämföra, i den här kulturella kontexten, med ett grekiskt tempel eller ett gammalt trähus från 1700-talet, säger

Vill bevara målningen

Nu undersöker konstmuseet i Norrköping hur den stora grafittimålningen vid Lindövägen ska kunna bevaras.

– Jag tror absolut att den kommer att finnas kvar. Det är inga stora insatser som behövs för att frysa tillståndet och hålla den vid liv egentligen, säger Anna Henningsson som är konsverator och konstvetare.

Idag pratade Jacob Kimvall och Anna Henningsson på Konstmuseet som ett evenemang under Kulturarvsdagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer