Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mer personal till civilförsvaret kommer att behövas i hela landet, säger Jonas Holmgren, operativ chef på RTÖG. Foto: SVT

Nu ska civilförsvaret byggas upp igen

Uppdaterad
Publicerad

När civilförsvaret nu omstruktureras för att möta dagens utmaningar och hotbilder så behövs det mer personal, bland annat inom räddningstjänsten.

De civilområden som nu införs ska vara en regional organisation för att organisera alla aktörer inom civilförsvaret.

– Vi behöver titta på hur vi rustar oss för att kunna agera under höjd beredskap och ytterst under krig, berättar Jonas Holmgren, som är operativ chef på Räddningstjänsten Östra Götaland.

Hör mer i videoklippet ovan.

Flera län arbetar tillsammans

Civilområden har funnits tidigare, men de försvann år 2000, som en följd av att det militära försvaret omstrukturerades.

Arbetsuppgiften för de återuppståndna civilområdena är att samordna alla civila krafter som behöver fortsätta att fungera även under en allvarlig kris eller krig.

Den nya organisationen bygger på att flera län arbetar tillsammans. Östergötland kommer att tillhöra sydöstra civilområdet tillsammans med Jönköpings och Kalmar län. Gotland kommer istället arbeta tillsammans med Stockholms län i östra civilområdet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer