Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken. Foto: Skånetrafik och Satu Knape/Östgötatrafiken

Enklare biljettköp för ”sällanresande” i kollektivtrafiken

Publicerad

Snart ska resenärer som köper biljett i kollektivtrafiken genom att blippa betalkort få det smidigare. Östgötatrafiken har satt ett pristak som ska göra att man inte betalar för mycket. Detta ska fungera i stadstrafiken i Motala, Norrköping och Linköping från någon gång i september.

Bakom införandet av den här tjänsten ligger förändringar i vårt sätt att arbeta och resa när fler jobbar hemifrån och bara arbetspendlar ibland, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

– Vi har som mål att göra det enklare för fler att resa hållbart och den här tjänsten är ett bra exempel på det. För arbetspendlare som kommer att arbeta på distans någon eller några dagar i veckan är det här ett bra alternativ som gör att fler kan lämna bilen hemma, säger Sofia Malander, vd på Östgötatrafiken, i pressmeddelandet.

Motala

Nytt med pristak

Att kunna blippa kort vid biljettköp introducerades i fjol. Det nya pristaket är Östgötatrafiken först med i landet, enligt dem själva.

Det har tidigare rapporterats om bekymmer med dubbeldebitering när resenärer kommit för nära biljettläsare med betalkort?

– Det problemet har minskat och det handlar inte om att det debiteras bara man passerar en läsare. Man måste lägga an kortet mot läsaren och problemet har främst rört skolungdomar som haft både resekort och betalkort ihop, till exempel i mobilfodralet, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken, till SVT Nyheter Öst.

Så här ska det funka

Ett blipp ger en biljett som gäller i 60 minuter. Andra gången betalkortet blippas inom ett dygn blir biljetten automatiskt en 24-timmarsbiljett. Efter 15 stycken 24- timmarsbiljetter under en period på 30 dagar skapas en ny biljett som är giltig under resten av 30-dagarsperioden.

Källa: Östgötatrafiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet