”Är jag normal” Foto: Madeleine Kusoffsky o Nina Lemon, RISE Interactive Norrköping

Nu ska snippan se verklig ut

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler kvinnor väljer att skönhetsoperera sitt underliv. Nu ska nya medicinska bilder av kvinnans kön motarbeta missuppfattningar om hur könet ska se ut.

– Det här väcker många frågor hos unga kvinnor om hur könet ser ut. Därför har vi valt att bilda det här projektet, som heter är jag normal, säger Pia Lindström, områdesansvarig medicin på Visual Sweden.

Inom sexualundervisningen och vården saknas idag medicinska bilder på hur kvinnans könsorgan ser ut och förändras, säger Pia Lindström.

”Ser ut som på en Barbiedocka”

– Tittar man på de bilder som används inom vården idag, ser de ut som en Barbiedocka, de är könslösa, säger hon och tillägger att en av de vanligaste frågorna som kvinnor ställer till barnmorskor och gynekologer är om deras underliv ser normalt ut.

Vidare berättar hon att det oftast är en manskropp när människokroppen visualiseras och när den kvinnliga kroppen väl visualiseras är könsdelarna ofta förenklade.

Vill skapa en mångfasetterad bild

Genom att skapa interaktiva 3D-modeller som visar variationer av inre och yttre delar av kvinnans kön vill man skapa en mer mångfasetterad bild att använda i vården.

– Många unga får sin ”utbildning” eller första introduktion via porrindustrin, vilket inte är representativt för verklighetens variation, säger Pia Lindström.

Bakom projektet står forskningsinstitutet RISE Interactive, hållbarhetsföretaget Sibship och Petra Blom, samordnare mot hedersrelaterat våld och könsstympning vid Norrköpings kommun.

”Finns kulturella tabun”

– Det finns kulturella tabun kring kvinnans kön som vi ser har långtgående effekter. Skambeläggning av kvinnokroppen begränsar och ibland till och med skadar kvinnor fysiskt och eller psykiskt, säger Louise Berg från Sibship, som är initiativtagare till projektet.

Projektet inleds nu och löper fram till och med mitten av nästa år. Förhoppningen är att en ny medicinsk bild av det kvinnliga könsorganet ska testas under vården nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.