Nu slipper Lisa all förvirring kring sitt efternamn

Stavar du med ett ”e” eller två ”e”? Lisa Eek tröttnade på förvirringen och är en av alla dem som har bytt namn på sistone.

Lisa Eek i Katrineholm ansökte till Skatteverket redan samma dag som den nya namnlagen trädde i kraft och som innebär att det är gratis att byta om det handlar om en enklare ändring av stavningen. För egentligen är det en liten förändring – en enda bokstav – men ändå så viktig i vissa sammanhang.

Höll på att missa resa

En gång höll Lisa på att inte komma med på en kryssning eftersom efternamnet på biljetten, som en kompis hade bokat, inte stavades likadant som i passet.

– När jag skulle kliva på så tog de mig åt sidan och frågade ”är det verkligen du?”, säger Lisa.

Hela släkten har skrivit Eek med två ”e” sedan lång tid tillbaka.

– Jag är ju upplärd att skriva så, fast det har stavats med ett ”e” i pass och i alla papper.

Hela familjen har nya namn

Nu har även Lisas sambo Emil bytt namn. Han har alltid stavat sitt efternamn, Wiklund, med ”W” men i passet har det stått ”V”. Nu har även han bytt. Och även de två barnen, Algot och Doris, har fått nystavade efternamn och dessutom dubbelt efternamn, vilket inte var möjligt tidigare. Tidigare hade de ett av föräldrarnas efternamn som mellannamn istället. 

– Det känns skönt. Det handlar ju mycket om identitet. Och så slipper vi allt krångel, säger hon.

Se hela inslaget här: Hela familjen har bytt namn

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer