Se och hör ungdomarna som går upp tidigt lördag och söndag och städar rent i Norrköping. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Här städar hundratals ungdomar rent Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu städas Norrköping återigen av frivilliga föreningar. Se och hör ungdomarna som går upp tidigt lördag och söndag och gör rent i staden.

Idrottens miljöorganisation Städa Sverige tillsammans med Pantamera/Returpack håller i initiativet där över 40 olika föreningar i år städar 43 områden i Norrköping.

Städar heller än säljer

– De flesta föreningar gör hellre en städinsats än att sälja saker för att tjäna pengar till föreningen, och det föder ett bra beteende, säger Anton Hedlun, projektledare Städa Sverige.

Att just Norrköping blir så välstädat menar han beror på att Pantamera har sitt huvudkontor i Norrköping och att här finns många engagerade partners från näringslivet och många föreningar som vill vara med.

Stort skräpproblem – men minskning i Norrköping

Skräpigast är det vid de stora vägarna nära de större städerna och på Västkusten med all plast som driver in från havet.

– Där plockar vi enorma volymer. Men vi ser att de insatser där föreningarna varit med, där blir det mindre skräp för varje år.

Sjätte året i rad

Städningen har pågått hela veckan till och med söndagen den 19 september. Föreningslivet får genom att delta i städningen ett bidrag på 5 000 kronor till sina respektive lagkassor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.