Foto: Patrik Widegren/SVT

Nu startar bygget av garnisonen på Gotland

Publicerad

På Gotland togs idag det första spadtaget inför bygget av försvarets nya garnison. Ett 900-miljonersbygge som försenats av överklaganden.

Stefan Pettersson är chef för 18:e stridsgruppen, eller stridsgrupp Gotland som den också kallas, som just nu använder sig av tillfälliga lokaler ute på Tofta skjutfält.

– Det är ett stort ögonblick att veta att nu är den stora stenen i rullning. Vi har hyfsade lokaler nu som tillfredsställer våra primära önskemål. Men detta är en förutsättning för hållbar arbetsmiljö och för vår verksamhet, säger han.

Den stora markytan på Tofta kommer att asfalteras och innefatta bland annat garage och bränsledepå. Foto: Patrik Widegren/SVT

Vatten och avlopp dröjer

Nu kan bygget av den första etappen av Gotlands nya garnison påbörjas på allvar. Vissa delar har börjat byggas, men på grund av överklaganden så har andra vitala delar av bygget såsom vatten och avlopp inte kunnat komma igång ännu.

– Nu kan vi sätta punkt för den processen. Det har varit överklagande av bygglovet och det har varit överklagande av entreprenadupphandlingen, säger Stefan Pettersson.

Hur stort är detta projekt för Fortifikationsverket?

– Det här är ett av de största enskilda projekten som vi har genomfört. Det är det första garnisonsbygget i Sverige sedan 80-talet då vi byggde i Arvidsjaur, säger Urban Karlström, generaldirektör för Fortifikationsverket som höll i en av spadarna under dagen.

Urban Karlström, generaldirektör för Fortifikationsverket, tyckte att ordet ”äntligen” sällan hade passat så bra som denna dag. Foto: Patrik Widegren/SVT

Historisk känsla

I den första av tre etapper så ska ett stort fält asfalteras för att sedan innehålla bland annat garage, spolhall, och bränsledepå. Senare tillkommer andra byggnader som behövs för den militära nyetableringen på ön. År 2020 ska bygget vara klart.

För Stefan Pettersson som en gång jobbade på P18 i Visby, så känns det hela historiskt.

– Ja, det måste man säga. Dels har man varit med om att lägga ner verksamheten en gång i tiden och att få stå här nu och bygga upp en helt ny garnison. Det känns underbart på ren svenska!

Soldater och befäl från 18:e stridsgruppen bevittnade det första spadtaget. Foto: Patrik Widegren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.