Foto: Magnus Andersson / TT

Nu tar Högsta domstolen upp fentanylfallet

Publicerad

Nu inleder Högsta domstolen sin prövning om en 25-årig man kan anses ha vållat åtta människors död. Det efter att ha sålt olika varianter av den smärtstillande substansen fentanyl på nätet till dem. En av de drabbade är från Motala.

Mannen har tidigare dömts för vållande till annans död, grovt brott av både tingsrätt och hovrätt tillsammans med sin äldre bror. Den äldre brodern dömdes till sex års fängelse och den yngre till fyra. Men det var bara 25-åringen som valde att överklaga sin dom till Högsta domstolen. Mannen nekar helt till brott och Högsta domstolen har gett honom prövningstillstånd.

De kemiskt besläktade fentanylvarianterna som männen sålde är mycket potenta och farliga, och hade förpackats i nässprejflaskor. Sju män och en kvinna, födda 1978–1993 och boende runt om i landet, köpte och använde substanserna och dog av förgiftning. Rättegången pågår under tisdagen och onsdagen den här veckan.

Motala

Liknande fall i Linköping

Ett liknande fall drivs just nu i Linköpings tingsrätt där en man i samma ålder från Östergötland står åtalad. Enligt P4 Östergötland säger åklagare Britt-louise Viklund att domen i HD även påverkar utgången i Linköpingsfallet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet