Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har varit svårt att få kontakt med Gammalsvenskby, men Sofia Hoas i vänföreningen har ändå lyckats få information om den senaste utvecklingen. Foto: SVT

Minor har placerats runt Gammalsvenskby

Uppdaterad
Publicerad

När den ryska militären lämnade Gammalsvenskby placerade de ut minor, förstörde elstolpar och sprängde en väg. Nu väntar svenskbyborna på ukrainska styrkor.

På torsdagkvällen fick Sofia Hoas veta att ryska styrkor hade lämnat den lilla byn med svenskanknytning i Ukraina. Som ordförande i föreningen Svenskbyborna på Gotland har hon lyckats få information från byn nästan varje dag.

Hur många ryska soldater som funnits i byn är svårt att säga.

Kriget i Ukraina

– Vi vet inte exakt, men byborna själva säger att de var väldigt många. De som var flugorna på en ladugårdsvägg, berättar Sofia Hoas.

Rädsla för att bli beskjutna

Nu oroar sig byborna för att bli utsatta för beskjutning från långt håll.

– Det var också vad de ryska soldaterna sade innan de lämnade, att man kommer att bomba från andra sidan floden, säger Sofia Hoas.

När de ryska styrkorna lämnade Gammalsvenskby ska de ha förstört elstolpar för att det ska vara svårare att få tillbaka elen, som redan varit borta i flera dagar. De ska också ha minerat runt byn och sprängt en väg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet