Cementas kalkbrott vid File Hajdar. Foto: Patrik Widegren /SVT

Ny ansökan från Cementa

Uppdaterad
Publicerad

Cementa ansöker nu om fyra års tillstånd för fortsatt kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Nuvarande tillstånd löper ut vid årsskiftet.

”Även med mer mätdata och fler typer av undersökningar, så visar den samlade bilden att den sökta verksamheten är fullt förenlig med miljölagstiftningen. En hållbar drift utifrån högt satta miljökrav är som alltid en stark ledstjärna i Cementas arbete”, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef Heidelberg Cement norra Europa i ett pressmeddelande.

Debaclet kring huruvida Cementas brytning i Slite kommer att kunna fortsätta fick sin början förra sommaren, och turerna har varit många. Hitintills har bolaget kunnat fortsätta genom ett tillfälligt tillstånd som möjliggjordes genom en undantag i miljöbalken.

Tillverkningen i Slite står för omkring 75 procent av den cement som används i Sverige. Utan den kan inte tre av fyra bostäder byggstartas, enligt en konsekvensanalys som branschorganisationen Byggföretagen gjorde förra året.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför är kalkfrågan så infekterad på Gotland – SVT:s reporter förklarar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet