Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johan Perwe har i sin forskning inte sett någon tidning tillåta annonser med nazistiskt innehåll så länge som Östgöta Correspondenten. Annonsen på bilden är från november 1942. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Ny bok avslöjar Linköpings nazistiska historia

Publicerad

Författaren Johan Perwe släppte 2016 boken ”Mörkläggning: nazismen och motståndet i Norrköping”, en bok som väckte stor debatt. Nu är han aktuell med en ny bok som granskar grannstaden Linköpings nazistiska historia.

– Linköping var en ganska konservativ och stängd stad på 30-talet och det känns som det ligger ett pro-nazistiskt underliggande brus över staden, säger författaren Johan Perwe.

Pro-nazistisk tidning

Även fast städerna ligger på armlängdsavstånd så tedde sig de nazistiska strömningarna olika och det som sticker ut i Linköpings fall är tidningen Östgöta Correspondenten.

– I Norrköping hade man en större solidaritet och ett starkt Socialdemokratiskt fäste. I Linköping hade man tidningen Östgöta Correspondenten som vid den tiden var pro-nazistiskt och tog ställning för Nazityskland, lyfte gärna fram nazister och annonserade även för de nazistiska möten som hölls i staden.

Uppmärksammad utställning

Det förra boksläppet resulterade i en utställning på Stadsmuseet i Norrköping. Sverigedemokraterna polisanmälde då museet för att de haft med en tidningsartikel där den lokala partistyrelsen syntes på bild. Om den nya boken kommer väcka samma debatt återstår att se.

– Jag kan tänka mig att det finns några personer som kommer studsa till på att det är vissa namn som jag väljer att ”hänga ut”. Jag tycker det är viktigt att man visar vilka som stod för vissa idéer och det är personer som hade en maktställning i lokalsamhället, så det är inte gemene man.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.