Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Idag finns utrustning för att stoppa livshotande blödningar på få publika platser i Sverige. Det vill Carl-Oscar Jonson och hans kollegor ändra på. Se hur utrustningen fungerar och hör hur den ska användas i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Ny forskning: Så ska fler blödningar stoppas vid attentat och olyckor

Uppdaterad
Publicerad

Fler behöver utbildas i att stoppa livshotande blödningar vid olyckor eller terrorattentat. Det vill Katastrofmedicinskt centrum i Linköping uppnå genom initiativet ”Stoppa blödningen”.

I en ny studie har de också kommit fram till hur utrustning för att stoppa livshotande blödningar bör placeras för att rädda flest liv.

Tillsammans med amerikanska forskare och Linköpings universitet har Katastrofmedicinskt centrum simulerat en explosion inne på ett köpcentrum. En av studiens tydligaste slutsatser är att utrustning för att stoppa blödningar inte bör placeras vid entréer.

– Vid attentat eller skadehändelse vill många evakuera lokalen, då är det lätt att ta sig till utrustningen om den är vid entrén. Men när man ska tillbaka till den som behöver utrustningen behöver man gå mot strömmen, då blir responstiden längre, berättar Carl-Oscar Jonson, forskningschef vid Katastrofmedicinskt centrum.

Fler behöver utbildas

Förhoppningen är att särskild utrustning för att stoppa livshotande blödningar ska finnas på publika platser, så som arenor och köpcentrum. Men fler behöver också utbildas för att kunna hantera utrustningen.

– Med den samhällsutveckling vi har, med ökade våldsdåd, att vi behöver förbereda oss för i värsta fall ett krig, då behövs den här kunskapen i samhället. Men kunskapen behövs även till vardags. Det är inte helt ovanligt att människor dör till följd av livshotande blödningar vid olyckor, berättar Carl-Oscar Jonson.

Se hur utrustningen fungerar och hör hur den ska användas i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.