Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För vissa personer så kan digitala hjälpmedel fungera lika bra eller till och med bättre än traditionell vård. Foto: August Askbom/SVT och Stina Stjernkvist/TT

Mobilstöd minskar alkoholkonsumtion visar ny forskning

Publicerad

Forskare vid Linköpings universitet har i en ny studie visat att det kan finnas effektivare sätt att sluta dricka på, än att genomgå samtalsstöd. Nämligen ett verktyg de flesta av oss använder varje dag, mobilen.

I studien fördelades deltagarna slumpmässigt i två grupper. Den ena gruppen fick ta hjälp av redan befintliga hjälpmedel och uppmanades motivera sig själva. Den andra gruppen fick ta del av nytt digitalt hjälpmedel framarbetat av universitetslektorn Marcus Bendtsen och hans kollegor.

Det digitala hjälpmedlet fungerade som en dagbok. Där deltagarna redovisade sin alkoholkonsumtion, satte upp personliga mål och höll koll på sitt drickande över tid. Det gavs även möjlighet att sätta påminnelser med mera.

– Jag tror att det var ett effektivt hjälpmedel för att vi fokuserade på konkreta saker om hur man kan minska sin konsumtion. Det tror jag är nyckeln, att vi lyckades stärka de här personernas hantverk i hur de ska minska sin konsumtion, säger Marcus Bendtsen.

Hade 25 procent lägre alkoholkonsumtion

Skillnaden mellan de två grupperna visade sig vara påtaglig när man avslutade studien. De som hade fått ta del av forskarnas hjälpmedel hade 25 procent lägre alkoholkonsumtion än den andra gruppen och det digitala hjälpmedlet visade sig även fungera aningen bättre än personliga samtal.

– Det var inte förvånande, vi har sett det i tidigare studier internationellt. Korta samtal om alkoholvanor och digitala stöd ligger ganska jämnt. Man kan säga att de fungerar ungefär lika bra, men jag ska tillägga att olika stöd fungerar olika bra för olika människor.

Studien är baserad på deltagare som delgett att de vill minska sitt alkoholintag och nu arbetar forskarna med att färdigställa en app grundat på erfarenheterna av studien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.