Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se de unika bilderna från sju vrak i Sverige som kan behöva saneras. Vraken har undersökts med ekolod och side-scan sonar av Sjöfartsverket. Foto: Sjöfartsverket

Ny kartläggning visar miljöfarliga vraken i Östersjön: ”Unika bilder”

Uppdaterad
Publicerad

Genom sjömätningar har Sjöfartsverket tagit fram nya bilder på sju miljöfarliga vrak i Sverige som kan behöva saneras. Myndigheten beskriver bilderna som unika.

Det är längs med kusterna i Sverige som Sjöfartsverket har identifierat ett trettiotal akut miljöfarliga vrak. Flera av dem innehåller stora mängder olja som kan orsaka skador om den läcker ut.

Havs- och vattenmyndigheten har uppdraget att tömma vraken på miljöfarliga ämnen – Sjöfartsverket bidrar med expertis inom sjömätning och fartygsresurser.

Norrköping

Visar graden av vrakens nedbrytning

– Resultaten som tas fram genom samarbetet bidrar med uppdaterade positioner för de miljöfarliga vraken, hur de är positionerade på havsbotten och om graden av vrakens nedbrytning, säger Ulf Olsson, sjömätningschef på Sjöfartsverket i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare har ett tiotal akut miljöfarliga vrak undersökts, varav några tömts på olja och några bedömts icke möjliga att åtgärda. Den nya undersökningen av Sjöfartsverket visar ytterligare sju vrak längs med Sveriges östra kust.

Se bilderna från vraken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet