Foto: Jonas Roth

Ny invasiv snigel hittad i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Svarthuvad snigel har nyligen påträffats i Krokek i närheten av Kolmården. Arten är invasiv, vilket innebär att den kan föröka och sprida sig snabbt. Och risken finns att den kan bli ett lika stort problem som mördarsnigeln.

För en vecka sedan gjordes det första fyndet av den svarthuvade snigeln i Östergötland. Och det var hösten 2019 som den hittades för första gången i Sverige.

– Man vet väldigt lite om den här arten. Det vi vet är att den ökar väldigt snabbt i antal och därför kan den bli ett hot mot inhemska arter. Men vi vet inte hur den skadar i nuläget, säger Linnéa Carlzon, handläggare på Länsstyrelsen.

I Krokek har den påträffats på privata tomter och den har varit i ett stort antal.

Uppmanar allmänheten att rapportera in fynd

I helgen kommer Länsstyrelsen med hjälp av specialtränade hundar söka efter den svarthuvade snigeln, runt det område som den påträffades på. Länsstyrelsen uppmanar nu privatpersoner att rapportera in fynd av snigeln till www.invasivaarter.nu.

– Vi uppmanar folk att rapportera in, eftersom vi vill veta utbredningen av den här arten i länet, säger Linnéa Carlzon.

Vad ska man göra om man påträffar svarthuvad snigel i sin trädgård?

Först och främst ska man rapportera in med bild till invasiva arters hemsida. Och våra rekommendationer är att man gör samma som med spanska skogssnigeln, att man klipper dem.

Finns det risk att den blir ett lika stort problem som spanska skogssnigeln, så kallad mördarsnigeln?

– Risken finns att den blir det. Det är därför vi gör den här stora insatsen för att bekämpa den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.