Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny ostsort på restprodukter lockar kändiskockar i Stockholm Foto: SVT

Ny ostsort på restprodukter lockar kändiskockar i Stockholm

Publicerad

Mycket kärnmjölk blir kvar när man gör smör. Saltlag är en restprodukt från gurkförädling. Kombinera de två och du får en helt ny ost – tillverkad i Östergötland.

Erik Garberg har arbetat inom mejeriindustrin men driver nu ett litet gårdsmejeri i Östergötland. Länge har han funderat på om det skulle gå att utnyttja kärnmjölk till något. Idag blir kärnmjölken oftast en produkt som bara blir över när man gör smör.

– Jag har hela tiden försökt att göra något med kärnmjölk, men inte lyckats. Men vid det här tillfället så gick det lite bättre, berättar han.

På en annan gård i Östergötland producerar Maria Ström gurkor av olika slag, bland annat mjölksyrefermenterade. När den processen är klar blir det kvar en massa saltlag.

– Vi hade inget användningsområde för den här lagen utan den blev över i vår produktion, berättar Maria.

Efter ett idémöte initierat av Vreta Kluster möttes de två restprodukterna och Erik lyckades äntligen göra något av sin kärnmjölk. Resultatet blev en mjuk bredbar ost, som fångat intresset hos kändiskockar i Stockholm.

Än så länge sker produktionen i mycket begränsad skala. Att det faktiskt gick att använda saltlag och kärnmjölk, två restprodukter, föder hoppet om en mycket större produktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer