Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Projektet som sammanför folk och idéer Foto: SVT

Projektet som sammanför folk och idéer

Publicerad

Vreta Kluster och Nobel Science Park samarbetar i ett projekt som ska sammanföra olika livsmedelsproducenter. Tanken är att fånga upp nya idéer om hur man kan samarbeta och utveckla olika livsmedelsprodukter, samtidigt som man värnar om miljön.

Kan fler produkter utvinnas av samma råmaterial blir det färre restprodukter, som måste tas om hand på något sätt.

– Som vi har gjort nu, att använda svinn och ta fram en ny produkt, innebär ju att vi kan hjälpa både företagen och miljön, säger Jesper Lindström, konsult, som arbetar med Vreta Kluster.

– Den här modellen skulle ju faktiskt kunna användas för andra företag och återanvända deras svinn, säger Annika Grälls från Nobel Science Park.

Kortfattat kan man säga att Vreta Kluster är ett utvecklingscentrum där lantbrukare kan diskutera och få hjälp med att utveckla sin produktion. Nobel Science Park jobbar i andra änden av matkedjan. Bland annat är man inblandad i utmärkelsen ”Årets kock”.

De båda organisationerna har tillsammans tagit fram en metod för att försöka skapa och fånga upp idéer om nya produkter. Ett första resultat är den ost som produceras i Östergötland av kärnmjölk och saltlag från gurkproduktion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer