Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny plan: Så ska övergödda havsvikar bli friskare

Publicerad
Kustvikar i Sverige har länge haft problem med höga halter av näringsämnen och övergödning. Men nu har SMHI, på uppdrag av Länsstyrelsen Östergötland tagit fram lokala åtgärdsplaner för två kustvikar i Östergötland.

Det är som ett steg i arbetet att nå miljökvalitetsnormerna för vattenförekomsterna som SMHI tagit fram lokala åtgärdsplaner som innehåller en beskrivning av dagsläget och möjligheten att reducera belastningen av väve och fosfor.

”Främja biologisk mångfald”

– I det samlade åtgärdspaketet har stor vikt lagts på att lyfta fram lösningar med flera funktioner som kan minska näringsämnesflöden, främja biologisk mångfald samt ekosystemtjänster som är robusta mot både höga vattenflöden och torka. Åtgärdsförslagen berör hela kedjan från hur marken brukas till åtgärder för fosforreduktion i havet. En kostnads -nyttoanalys har legat till grund för prioritering av åtgärdsförslagen, säger projektledare Amanda Olsson vid SMHI i ett pressmeddelande.

I Östergötlands län handlar det om Gropviken och Kattedalsfjärden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer