Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på invigning av den nya solcellsparken Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Ny solcellspark invigd: Här ska getter och solpaneler samsas i hagen

Uppdaterad
Publicerad

Under de pågående Östgötadagarna invigde Löts Gårdsmejeri och Tekniska Verken en ny solcellspark. Målet är att optimera en solcellsanläggning och samtidigt främja biologisk mångfald, genom att låta betande getter vistas i området.

– Den här solcellsparken sticker ut lite eftersom den inte bara producerar el utan ska även användas som ett forskningsprojekt. Dessutom kommer getterna att kunna gå och beta fritt i området, säger Mile Elez, teknisk direktör på Tekniska Verken.

Det finns ju solcellsparker som redan idag står bland får och kor – vad är det för skillnad för getter?

– Getterna gillar att klättra och rent tekniskt har vi byggt på ett annorlunda sätt så att de inte kan komma upp på solpanelerna.

Ett hundratal personer hade under vårens Östgötadagar hittat till invigningen av parken och Löts Gårdsmejeri.

– Vi tycker att detta är ett spännande projekt att vara med på. Målet är ju att på vägen utveckla ett koncept som fler markägare kan använda sig av för att producera hållbar energi, säger gårdsmejerist Erik Garberg.

Följ med på invigning av den nya solcellsparken i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.