Brittis Benzler (V).

Brittis politikervardag visas i ny SVT-serie

Uppdaterad
Publicerad

Ikväll sänds första avsnittet av SVT:s nya serie ”Kommunpampar”. En av personerna som vi får följa är vänsterpartisten Brittis Benzler på Gotland.

I Sverige finns det idag 12.915 personer som röstats in i kommunfullmäktige i landets alla kommuner. 58 procent av dem är 50 år eller äldre. Brittis Benzler hoppas att serien Kommunpampar kanske kan locka fler till politiken.

– Jag tycker egentligen det vore ganska bra om de allra flesta svenskar under en mandatperiod kunde ha ett kommunalpolitiskt uppdrag. Det handlar om att själv ta ansvar för demokratin, säger hon.

Politiker på heltid

Brittis Benzler har varit politiskt aktiv sedan i mitten av 70-talet då hon gick med i Vänsterpartiet, eller VPK som det hette då, på Gotland. Hennes yrke är boendeassistent inom omsorgen av funktionshindrade.

Men sedan valet 2010 då Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet tog makten på ön är hon en av fem personer på Gotland som får lön för att vara politiker på heltid.

– Det man inte riktigt förstår, tror jag, att de allra flesta politiker är fritidspolitiker. De har politik som hobby. De får ingen annan ersättning än för förlorad arbetstid och ett litet arvode. Det slitet som kommunalpolitiker lägger ner tror jag de flesta människor inte känner till, säger Brittis Benzler.

Utvecklingen oroar

Alla ska kunna bli politiker, menar Brittis, det som krävs är ett engagemang. Men under sin långa tid som förtroendevald, har hon lagt märke till en oroande utveckling.

– Det blir högre och högre krav på att kunna ta till sig text, att förtså komplicerade sammanhang. Det blir mer och mer juridik i politiken. Det här är en risk, att man börjar utestänga människor som är lågutbildade. Man känner ju en oro för att vi som inte är akademiker så småningom kanske inte kan ta på oss mer ansvarsfulla uppdrag. Det vore en skada för demokratin.

Läs/se mer om tv-serien Kommunpampar här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.