Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ny app – ska göra obevakade järnvägsövergångar säkrare

Uppdaterad
Publicerad

Varje år omkommer omkring 20 personer i Sverige vid så kallade obevakade järnvägsövergångar. För ett år sedan kunde SVT berätta att Trafikverket arbetade med att ta fram ett nytt elektroniskt varningssystem, och idag var det dags att visa upp resultatet – appen Varning för tåg.

– I det här projektet använder vi oss av modern teknik. Den här digitaliserade tekniken finns redan på marknaden och den används i stor utsträckning på vägsidan. Vi vill använda motsvarande teknik för att kunna varna för inkommande tåg vid oskyddade plankorsningar, säger Torbjörn Biding, utredare på Trafikverket.

Dödolyckor

SVT Nyheter Öst och Uppdrag granskning har tidigare rapporterat om farorna med obevakade plankorsningar. Enligt Trafikverket så finns 6500 plankorsningar runt om i landet som behöver ses över.

Majoriteten av dem är obevakade och saknar varnings- och säkerhetssystem som bommar och varningssignaler. Arbetet med att säkra dessa korsningar kommer pågå under en lång tid och den nyutvecklade appen ska fungera som en extra säkerhetsåtgärd.

Tas i bruk inom kort

– Vi jobbar med att bygga bort de här plankorsningarna men vi tar också ner träd och slyröjer för att öka siktsträckan vid de här plankorsningarna. Men det här arbetet tar tid, så genom tillgänglig digitaliserad teknik så kan vi använda oss av det som ett komplement i det här sammanhanget, säger Torbjörn Biding.

VFT, Varning för tåg som appen kommer heta, ska varna användaren när tåg är inom 300 meter från planövergången. Arbetet med den nya appen har pågått sedan 2021 och Trafikverket hoppas på att systemet kommer tas i bruk inom kort.

Hör mer om hur den nya tekniken ska användas i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.