Foto: SVT

Självkörande bilar – hur ska fotgängare känna sig trygga?

Uppdaterad
Publicerad

Hur kan man göra att fotgängare känner sig tryggare i framtiden om var och varannan bil kanske är självkörande? I ett forskningsprojekt på Väg- och transportforskningsinstitutet (VTI) i Linköping har man börjat undersöka saken.

Med hjälp av VR-teknik har forskare på VTI lyckats simulera olika trafiksituationer mellan självkörande bilar och fotgängare.

I projektet har tre olika scenarion tagits fram:

  • I det första scenariot har föraren full uppsikt och möter fotgängarens blick.
  • I det andra scenariot stannar en självkörande bil och du som trafikant får ingen ögonkontakt med föraren.
  • Och i ett tredje scenario möter trafikanten återigen en självkörande bil utan uppmärksam förare, men bilen indikerar med grönt ljus att du som trafikant kan passera.

– De gröna lysena visar att han har fått syn på fotgängaren och hon kan därför korsa vägen. Det gör att man inte behöver stå där och tveka i någon minut och att bilen då tidigt kan signalera att den är beredd att släppa över dig, säger Andreas Jansson, forskningsingenjör på VTI.

Den så kallade fotgängarsimulatorn kommer att användas både i Sverige och i andra länder inom EU.

I videoklippet här ovanför kan du se mer om forskningsprojektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet