Ny tidtabell för Östgötapendeln under rusningstrafik. Foto: Östgötatrafiken

Ny tidtabell för Östgötapendeln ska underlätta för fjärrtågen

Publicerad

Under söndagen den nionde december införs justeringar i tåg- och busstidtabellerna i Östergötlands län. Bland annat innebär det att Östgötapendelns tider under rusningstrafik ändras.

Anledningen till Östgötapendelns ändrade tågtider är för att fjärrtågen mellan Malmö och Stockholm lättare ska kunna ta sig fram.

– Vi har inte riktigt varit nöjda med de tider som vi har fått tilldelade av Trafikverket. Nu blir glappet lite längre och avgångarna riskerar att bli lite för fulla, säger Eva Jylltorp, kommunikationschef på Östgötatrafiken.

I den tidigare tidtabellen har Östgötapendeln haft fyra avgångar i timmen under rusningstrafik  mellan Norrköping och Mjölby med ett jämt intervall. Men nu ändras tidtabellen så att vissa avgångar kommer gå antingen tätt inpå eller ganska långt ifrån den tidigare avgången.

Avgångar med 5-25 minuters intervall

Vissa avgångar kommer gå med 5- 25 minuters mellanrum från den tidigare avgången. Det påverkar även bytet i Mjölby där väntetiden för vissa avgångar kan bli längre.

– Vi har försökt få Trafikverket att backa, men nu kommer det att vara såhär under ett år framåt i alla fall, säger Eva Jylltorp.

Det är under rusningstrafiken runt halv sju till halv tio på morgonen och från klockan tre till klockan sex på kvällen under vardagarna som Östgötatrafiken tror att den största skillnaden kommer att märkas.

– Vi följer det här för att se hur kunderna upplever det och hur det påverkar hur fulla avgångarna blir, säger Eva Jylltorp.

Små justeringar i övrig kollektivtrafik

Det kommer också ske en del minutjusteringar på vissa busslinjer och en del linjer tar bort några hållplatser för att de anses ligga för tätt.

I Norrköping tas till exempel hållplatsen Kvarngatan bort för linje 113 – resenärer hänvisas istället till Skvallertorget. Linje 116 från Lindö kommer gå var tioende minut istället för en gång var femtonde minut mellan klockan 07.15 och 07.45 på vardagarna. För linje 555 mot Haraldsbo och Nykil tas nio hållplatser bort med anledning av att det ska vara för få påstigande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer