Hör i klippet hur granbarkborren har drabbat Östergötland. Foto: SVT//TT/Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Skogskonsulent: ”Vi kan vänta oss större angrepp än 2018”

Uppdaterad
Publicerad

En andra våg av granbarkborreangrepp drabbar nu bland annat Östergötland. Istället för att övervintra började den nya generationen borrar svärma och angripa träd.

– Vi hade en förhoppning om att den andra generationen skulle gå ner i marken och övervintra, de valde istället att svärma under månadsskiftet juli/augusti, säger Mattias Sparf, skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Östergötland.

Östergötland hör till ett av de län som drabbats värst av angrepp. Efter förra årets torra och varma sommar kan omfattning av årets skador bli minst lika stora eller större på sina håll.

– De skogsägare och yrkesverksamma inom skog jag pratat med i länet säger att det är minst lika mycket angrepp och en del säger att det är dubbelt så mycket, säger Mattias Sparf.

Efter förra sommarens torka när angreppen var stora är granarna fortfarande stressade och mer mottagliga.

På sina håll är det som en matta i skogen av både bruna och gröna barr från angripna träd. Foto: SVT/Christian S Zetterdahl

Större angrepp 2019

– Min uppfattning är att det är mer angrepp 2019 än 2018, säger Mattias Sparf.

För att upptäcka de senaste angreppen krävs noggranna inventeringar då de inte syns på håll.

– Granarna är fortfarande gröna på håll man måste gå nära och leta efter borrmjöl vid stam basen, säger Mattias Sparf.

Trots en blötare och kallare sommar tycks den andra generationen granbarkborrar orsaka skador i relativt stor omfattning.

– Tittar man på SMHIS väderdata har vi haft varmare temperaturer än normalt under sommaren. Under slutet av juli var det dessutom några dagar med riktigt höga temperaturer och det var då den nya generationen barkborrar svärmade. Dessutom har det varit stora lokala skillnader, sett till regn.

Granbarkborrens svärmning 2019 jämförelse mellan fångstresultat och temperatur i tre kontrollfällor utanför Linköping. Foto: Källa:Mattias Sparf skogskonsulent och skadesamordnare på Skogsstyrelsen i Östergötland

Hur problematisk är situationen?

– Tittar man utifrån det samlade läget är det bekymmersamt och det är något vi kommer att få jobba mer med flera år framöver, säger Mattias Sparf.

Mjöl från borrhål av granbarksborren har fastnat på barken. Foto: SVT/Lovisa Gelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.